Archiwum 11 grudnia 2018


gru 11 2018 Podróż kulinarna do stacji Smaku .
Komentarze (0)

 

 

W dniu 6 grudnia 2018 r. byłam z grupą ze szkolstauenia w reracji Stacji Smaku w Udorpiu k. Bytowa. Restauracja ta  serwuje dania kuchni staropolskiej. W swoim menu można też znależć dania regionalne- kaszubskie.

Miałam okazję posmakować danie- pyzy  faszerowane gęsiną na szpinaku z prawdziwkami.

Wróciływspomienia z lat dzieciństwa.Danie obłędnie pyszne.Dodadkiem do potrawy był uprażony jarmuż oraz marchewka.

Połączenie wszyskich smaków w terj potrawie było dla mojego podniebienia rarytasem.

 

 

 

 

 

Potrawa ta zostala zgłoszona do ogólnopolskiego konkursu Slow Food x edycji"Gęsina na św. Marcina'

Potrawy z  9.1gęsinyw tej restauracji serwowane są od 9.11 do2

Szef kuchni Pan Mariusz Sulikowski, opowiedział Nam  o potrawach gęsiny oraz o sdwojej pracy w restauracji.

Mieliśmy też okazję skosztować pysznego deseru-LODY FANTAZJA z sosem truskawkowym,bitą śmietaną otartymi płatkami czekolady, które polecił nam szef kuchni.

Na sam  koniec zrobiliśmy sobie wspólne zdjęcie wraz z szefem kuchni.